Ga aan de slag met het bouwen van je eigen plantenterrarium

4 april 2023 - Geen reacties

Plantenterrariums zijn de perfecte manier om wat groen in huis te brengen, én ze zijn ook nog eens leuk en gemakkelijk om zelf te maken. Een plantenterrarium is een kleine, zelfvoorzienende tuin in een glazen container, waardoor het een prachtig decoratief element kan zijn voor elk huis of kantoor. Bovendien bieden ze een unieke manier om de schoonheid en het belang van planten te ervaren en te waarderen. Bij De Stek willen we u graag helpen om uw eigen plantenterrarium te maken met onze doe-het-zelf pakketten.

Hieronder leggen we uit wat u nodig heeft en hoe u te werk gaat.

Benodigdheden:

Al deze benodigdheden zitten omvat in onze eigen DIY terrarium pakketten. Deze kan je online via onze webshop bestellen of stellen we ook graag voor je samen in onze plantenshop te Mechelen.

Verschillende gesloten plantenterraria (met smalle en brede hals)

Stappenplan:

  1. Zorg ervoor dat het terrarium aan de binnenzijde volledig is proper gemaakt en dat er geen vuiltjes meer inzitten voor we starten. Dit voor het esthetische gedeelte, maar ook om te vermijden dat er bacteriën zouden inzitten die het ecosysteem van je terrarium verstoren. Dit is ook zeer belangrijk indien je een bestaand terrarium zou wensen te vernieuwen. Start steeds met een proper exemplaar.  
  2. Begin door een laag kleikorrels onderin de fles te leggen, van ongeveer een 1,5cm dik. De volledige bodem dient bedekt te zijn. Dit zorgt voor drainage en voorkomt dat de wortels van de planten in het water blijven zitten.
  3. Voeg vervolgens een laagje potgrond toe. Indien je ons pakket gebruikt als basis is jouw potgrond reeds voorzien van de nodige voedingsstoffen en perliet. Indien je standaard kamerplanten potgrond zou gebruiken, wat zeker ook oké is, meng je dit best nog even met perliet (ongeveer 1/4e). Zo zorg je ervoor dat de grond voldoende luchtig is om de plantjes optimaal te voeden. Maak het oppervlak glad en druk het nog niet te hard aan.
    Tip: zorg ervoor dat deze grondlaag voldoende diep is om de wortels van jouw plantjes te bedekken. Neem het plantenpotje van je gekozen plantjes als basis om de hoogte te bepalen.
  4. Plaats de actieve koolstof bovenop de aarde laag om te helpen bij het filteren van het water, gezonde lucht & grond en om te zorgen voor een gezond en gebalanceerd ecosysteem
  5. Voorzie ‘openingen’ waar de plantjes dienen te komen. Maak met je vingers of een schopje een kuiltje waar de plantjes komen te staan. Maak deze diep genoeg dat de volledige wortelkluit van je plantjes erin kan.
    Tip: indien een smalle opening aan je terrarium gebruik dan een verlengbare schep & trechter om deze kuiltjes te maken.
  6. Plaats de plantjes in de kuiltjes van je potgrond en gebruik het harkje en het schepje om ze op hun plaats te houden en om de potgrond om hen heen aan te drukken. Probeer verschillende soorten planten te combineren om een gevarieerd en interessant ecosysteem te creëren.
    Tip: Ga van klein naar groot, zodat je de plaats behoudt om de plantjes te kunnen plaatsen. Denk op voorhand even na over de opstelling waarin je ze wenst te plaatsen. Achteraf aanpassen is immers vaak niet eenvoudig en wenselijk voor de worteltjes van de plantjes.
    Tip: Indien je een beetje knijpt op de plastic potjes van de plantjes komen ze eenvoudig los en schuiven de worteltjes er vlot mee uit.
  7. Voeg mos toe om de grond te bedekken en het geheel een natuurlijk gevoel te geven. Verdeel het mos over de grond, maar zorg ervoor dat de planten nog steeds zichtbaar blijven. Je kan dit eenvoudig in kleinere stukjes scheuren om zo optimaal rond de plantjes te werken.
    Tip: Het plaatsen van mos als afwerking is enkel voor het esthetische, indien je meer fan bent om houtschilfers, kleine houten stronkjes of een andere decoratieve steen te gebruiken, zorgt dit uiteraard ook voor een mooi eindresultaat. Laat hierin jouw creativiteit de vrije loop.
  8. Heb je graag nog een extra decoratieve toets? Ga op zoek naar enkele kleine miniatuur elementjes die het geheel nog kunnen afwerken.
  9. Giet het terrarium een klein beetje, liefst met regenwater. Indien je plantjes al heel nat stonden voor je eraan begon, mag je deze stap overslaan.
  10. Plaats jouw terrarium op een leuke lichtrijke plek in je woning of kantoor. Zorg ervoor dat er niet te veel middagzon rechtstreeks op schijnt, zodat de plantjes niet oververhitten en verbranden.
    Tip: indien je een gesloten terrarium maakt, laat deze dan een week tot 10 dagen open staan om de ‘overtollige’ luchtvochtigheid vrij te laten en te acclimatiseren. Nadien kan je deze volledig afsluiten. Merk je dat deze alsnog volledig aan dampt, zet deze dan opnieuw een 24u open en probeer opnieuw.
Visuele weergave van de basisstappen voor het maken van een plantenterrarium.

Tips & Tricks

  1. Kies planten die geschikt zijn voor een vochtige omgeving en houden van een warm plekje (+-16 tot 25°), zoals o.a. varens, fittonia, echeveria,  en coleus (siernetels). Plantjes die niet te snel en te hoog opschieten zijn meestal het meeste geschikt.
  2. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar staan, anders kunnen ze gaan concurreren om voedingsstoffen en water. Gebruik een 3-tal plantjes, dat volstaat meestal om het geheel te vullen.
  3. In theorie dien je een gesloten plantenterrarium geen water te geven. We raden echter aan om in de warme periodes in lente en zomer alsnog een kleine lek water toe te voegen. Water geven is belangrijk, maar zorg ervoor dat u niet te veel water geeft. Het is beter om een beetje minder water te geven dan te veel.
  4. Ook de open terraria dienen niet al te veel water te krijgen, aangezien ze alsnog in een deels eigen ecosysteem vertoeven en deels instaan voor hun eigen vochtopname. Best af en toe gieten, maar zeker met mate. Hou in het oog dat de terrarium niet onder water komt te staan, wat je in de glazen stolp eenvoudig in het oog kan houden.
  5. Plaats het terrarium op een plek met voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht om oververhitting te voorkomen.
  6. Ga je de eerste keer aan de slag? Kies dan voor een terrarium waar je met je hand door de hals kan, waardoor je eenvoudiger aan de slag kan gaan om het geheel samen te stellen en te verzorgen.

Met onze doe-het-zelf pakketten en deze tips en tricks hopen we dat je snel en eenvoudig aan de slag kan gaan om uw eigen plantenterrarium te maken en te genieten van de schoonheid en het plezier van een kleine, zelfvoorzienende tuin in uw eigen huis. Kijk gerust rond op onze website voor meer informatie en om de benodigdheden aan te schaffen om uw eigen terrarium te maken!

Bekijk al onze soorten plantenterrariums & benodigdheden op de webshop.

Succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *