Hoe ga je aan de slag voor het stekken van je planten?

20 april 2020 - 2 reacties

We zouden onze naam niet waardig zijn, als we geen blogpost zouden leveren over het stekken van planten. Laat je onderdompelen in de wondere wereld van het stekken en vermenigvuldigen van al dat moois.

Het verpotten van kamerplanten.

Het stekken van planten is mogelijk voor zowel de mensen mét als zonder groene vingers. Er kan echter heel wat mislopen in het proces en dan zijn wij er om je even mee op weg te helpen. Het stekken van planten is geen absolute garantie, dus gaat er al eens eentje mis, panikeer vooral niet!

Er zijn heel wat oorzaken waarom een stek niet zou overleven. Het blijven levende organismen die beïnvloedbaar zijn door verschillende elementen. Zo zijn ze afhankelijk van de aarde waarin je ze plant, de hoeveelheid water ze nodig hebben en de hoeveelheid die je ze geeft, temperatuur van de omgeving die plots kan stijgen/dalen, een beestje of schimmel in de buurt, … Allemaal zaken die een grote invloed kunnen zijn op de overlevingskansen. Laten we een kleine houvast opstellen waar je mee aan de slag kan gaan.

Ga en vermenigvuldig je

Je kan je kansen een stuk vergroten als je meerdere stekken van eenzelfde plant een nieuw leven biedt. Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan verschillende stekken van je plant te verzilveren. Zo vergroot je de kansen dat er één of enkele overleven en je hiermee verder aan de slag kan gaan.

Wees (on)geduldig

Een grotere stek heeft meer energie en water nodig dan zijn kleinere broertjes. Ze doen er langer over om wortels te kweken. Zo moet er al heel wat middelen naar het onderhoud van de stek zelf voor er bijkomende wortels aangroeien. Wacht dus zeker niet te lang om te stekken en begin liever wat kleiner. Zo zal de stek sneller overgaan tot wortels kweken en de start van een nieuwe plant in gang zetten.

Geef je stekje voldoende liefde en dit liefst in de vorm van voldoende (maar zeker niet te veel!) water en voorzie het van een goede portie licht. Dit bepaald in grote mate de gezondheid van je stekje. Hou er rekening mee dat in de winter soms wat langer kan duren eer dat je stekje begint te wortelen. Is je plantje gezond, heb dan vooral geduld, de wortels zullen zeker nog komen. De stek start steeds met het kweken van wortels, het kan dus zeker even duren voor je zichtbaar nieuwe bladeren of groei kan waarnemen.

Check regelmatig of je stek nog gezond is.

Check zeker of er geen rot op de stek te vinden is en dat de blaadjes er nog natuurlijk uitzien (zeker niet gaan opkrullen). Rot herken je wanneer het aan de onderzijde van de stek bruin begint te worden. Indien dit het geval is, dien je onmiddellijk over te gaan tot actie. Snij het bruine gedeelte weg (zorg ervoor dat je álles goed wegneemt) en zet het in nieuw water. Indien je het stekje in de grond hebt weggeborgen is dit moeilijker waarneembaar. Als je er alsnog op tijd bij bent, neem dan dezelfde acties en plant het opnieuw in vers potgrond. Meestal is dit te wijten aan te natte grond, ga dus nadien iets omzichtiger om met de hoeveelheid water.

Het bovenste gedeelte van de stek bevat ook heel wat nuttige informatie over de gezondheid van ons nieuw leven. De bladeren geven heel wat tips of onze stek nog gelukkig is. Zo zijn o.a. het opkrullen, afvallen of het slapjes ogen van de bladeren tekenen dat de plant dorst heeft. Hij kan onvoldoende water opnemen en check dus zeker of je voldoende water geeft. Indien de stek te grote bladeren heeft, kan het ook zijn dat hierin te veel water kruipt. Verwijder enkele bladeren (indien mogelijk) of knip deze eventueel doormidden, zodanig dat de stek nog steeds voldoende licht kan opnemen, maar er eveneens voldoende water naar de wortels en de plant kan gaan. 

Verpotten

Het biedt wel wat voordelen om je stekje eerst wat te laten groeien in water. Zo kan je de stek eenvoudiger in het oog houden en kunnen ze ook steeds voldoende water opnemen. Er komt echter een moment waarop de kleine stek in potgrond terecht moet komen. Niet altijd een even gemakkelijke overgang voor de kleine snaak, waardoor het de eerste dagen al eens kan zijn dat hij aan zijn nieuwe omgeving wat moet wennen. In de overgangsperiode moet je dus zeker voldoende water geven om de stek te laten aanpassen. Check opnieuw de bladeren om te zien of de stek wel gelukkig is. Indien de stek bijkomend water, licht of zuurstof nodig heeft, dan gaan deze je dat zeker tijdig aangeven. Was de stek nog niet klaar om in potgrond gezet te worden en oogt deze maar wat slapjes, zet deze dan nog even terug in water om wat extra wortels te kweken en probeer het nadien nog eens en geef de stek hierbij voldoende tijd om de nodige bijkomende wortels te kweken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Van der Sande schreef:

    Beste,

    Mijn Zamioculcus groeit als zot.Zijn huis in nu te klein geworden.
    Maar hoe snijdt ik een stek af?

    Groet
    SARAH

  • Paulien schreef:

    Beste
    Alweer een erg boeiend artikel! Ik wist niet hoe eraan te beginnen, aan dat stekken ;). Merci!
    Zou het kunnen dat er op het einde nog een stukje tekst ontbreekt?