Wat te doen bij koudere temperaturen?

9 maart 2023 - Geen reacties

We zijn verheugd om onze nieuwe blogtekst over het verzorgen van kamerplanten met jou te kunnen delen. Of je nu net begint met het verzamelen van planten of al een ervaren plantenouder bent, we hebben tips en adviezen om je te helpen jouw groene vrienden te verzorgen. Terwijl we dit schrijven, sneeuwt het immers buiten en is het behoorlijk koud. De winterse omstandigheden kunnen een uitdaging zijn voor onze kamerplanten, die extra zorg nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Maar maak je geen zorgen, we zijn er om je te helpen!

Besproeien en gieten van kamerplanten met deze leuke accessoires
De Stek – besproeien & gieten van kamerplanten

In deze blog delen we onze ‘verzorgingstips’, waarmee we je laten zien hoe je jouw kamerplanten goed kunt verzorgen – ondanks de uitdagende weersomstandigheden. We bieden praktische adviezen voor water geven, verpotten, snoeien, bemesten en meer, zodat je jouw planten goed kunt verzorgen en hun schoonheid en vitaliteit kunt behouden.

Dus, als je klaar bent om je handen vuil te maken en je planten op te fleuren, blijf dan bij ons en ontdek hoe je jouw groene vrienden kunt laten stralen – zonder dat je jezelf daarbij verliest.

We zijn er bijna, maar de lente laat nog even op zich wachten. Laat ons jou helpen om deze laatste moeilijke horde te nemen naar een warme lente en zomerperiode, waarin onze kamerplanten opnieuw floreren.

De temperaturen buiten zijn opnieuw enorm gezakt en is het dan ook nog steeds belangrijk om extra aandacht te besteden aan de verzorging van je kamerplanten. In de winterperiode hebben planten namelijk meer moeite om te overleven vanwege de lagere temperaturen en de verminderde hoeveelheid zonlicht. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kamerplanten deze laatste winterweken goed doorkomen.

De meeste kamerplanten gedijen het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Probeer je planten dus op een plek te zetten waar de temperatuur stabiel blijft. Zet ze niet te dicht bij een raam waar het ’s nachts erg koud kan worden en vermijd tochtige plekken. Pas dus op dat je jouw planten niet in een onverwarmde kamer laat staan, het kan nog best afkoelen én koude is voor kamerplanten ten allen tijde te vermijden.

Let echter ook op dat je planten niet te dicht bij een warmtebron staan, zoals een radiator, want dit kan de luchtvochtigheid verminderen.

In de wintermaanden is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak lager dan in de zomer. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren van je kamerplanten uitdrogen. Om dit te voorkomen kun je een luchtbevochtiger gebruiken of een schaaltje water in de buurt van je planten plaatsen. Je kunt ook de bladeren van je planten af en toe besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen. Twijfel je of jouw luchtvochtigheid wel voldoende is? Check zeker deze comfortmeter met temperatuur- & luchtvochtigheidsmeter om de ruimtes waarin je jouw kamerplanten hebt staan te optimaliseren.

Sproeiers om de luchtvochtigheid op peil te houden tijdens de winter- en zomermaanden.
Besproei je tropische planten wekelijks tijdens de wintermaanden

In de winter groeien planten langzamer en hebben ze minder water nodig. Controleer regelmatig of de grond van je planten nog vochtig genoeg is voordat je water geeft. Geef pas water als de grond droog aanvoelt. Let er op dat je niet te veel water geeft, want dit kan leiden tot wortelrot. In de winter is het ook belangrijk om te voorkomen dat de wortels van je planten bevriezen, dus zorg ervoor dat je geen koud water gebruikt (maar uiteraard ook geen heet!).

In de winter is er minder zonlicht en kunnen je planten minder goed groeien. Zorg er daarom voor dat je planten op een plek staan waar ze voldoende licht krijgen. Als je planten ver van een raam staan, kun je overwegen om een groeilamp te gebruiken. Een groeilamp kan ervoor zorgen dat je planten toch genoeg licht krijgen om te groeien en gezond te blijven. Zet de planten die op een donkere plek staan iets meer bij het raam. De kamerplanten op de donkerste plekken zullen weinig groeien en hebben dus ook veel minder nood aan een watergift. Pas in deze dus vooral op dat je ze niet verdrinkt.

Kamerplanten water geven in de winkelruimte van De Stek.
Geef je planten met regelmaat water, maar wees voorzichtig in de winter dat je niet te veel water geeft.

In de winter hebben planten minder voedingsstoffen nodig omdat ze minder snel groeien. Geef je planten daarom even een rustpauze en stop even met het geven van voeding. Voeg zeker geen voeding toe als de grond nog vochtig is, omdat dit de wortels van je planten kan beschadigen. Vanaf april, als de dagen beginnen te lengen, kan je de voeding opnieuw terug opstarten. Kies zeer voor biologische voeding of ga aan de slag met neem olie, zodat je de planten zo natuurlijk mogelijk aanmoedigt om te groeien en te sterken.

Met deze tips kun je er hopelijk voor zorgen dat je kamerplanten deze laatste winterprik goed doorkomen. Door aandacht te besteden aan de juiste plek, luchtvochtigheid, watergift, licht en voeding, kun je ervoor zorgen dat je planten gezond blijven en klaar zijn om in het voorjaar weer te groeien en bloeien. Vergeet niet om regelmatig de gezondheid van je planten te controleren en eventuele problemen snel aan te pakken. Zo kun je lang genieten van de schoonheid van je kamerplanten, zelfs tijdens de koudere maanden van het jaar.

Succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *