Zo bescherm je jouw (moes)tuin tegen slakkenoverlast

4 april 2023 - Geen reacties

Heb je net jouw voorjaarstuin op orde, zitten je planten binnen no-time vol met gaten. Slakken richten voornamelijk ’s nachts en in het voorjaar een ware ravage aan onder net gepote planten en zaailingen. Jonge scheuten worden soms zelfs compleet kaalgevreten. Zonde van de (moes)tuin, waar net veel zorg en aandacht aan is besteed! Toch is deze stille vijand gemakkelijk en op natuurlijke wijze te bestrijden. Met deze tips helpen we je de schade aan jouw (moes)tuin door slakken te voorkomen en verhelpen.

De twee meest voorkomende slakken zijn de huisjesslak en de naaktslak. Vooral deze laatste richt de meeste schade aan. Slakken zijn gek op verse jonge bladeren en vooral in het voorjaar staan de tuinen daar vol mee. ’s Nachts gaan ze met z’n allen op pad en binnen enkele uren kunnen ze een hele (moes)tuin om zeep helpen, wat natuurlijk jammer is van al het harde werk.

De Stek – natuurlijke slakkenval

Een milieuvriendelijke bestrijding

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van deze nare plaag af en is (chemisch) vergif zeker te vermijden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn immers zeer schadelijk voor het milieu én voor andere dieren in de tuin, zoals vogels, egels en honden. Kies daarom voor een meer milieuvriendelijke bestrijding, zodat de rest van de dieren met een gerust hart in de tuin blijft scharrelen.

Zo vindt u in onze collectie een speciale slakkenval, waarmee de slakken op een milieuvriendelijke manier te vangen zijn. Zet de slakkenval op een open plek in de border of waar de meeste schade door de slakken is aangericht.

Vul daarna de slakkenval met een laagje bier; slakken zijn namelijk gek op gist. ’s Nachts, als de slakken actief zijn, kruipen ze in de slakkenval, waar ze ‘dronken’ worden van het gist en niet meer uit de val kunnen komen. ’s Ochtends zijn de slakken dan zelf gemakkelijk te verwijderen.

Een andere manier van bestrijden is met behulp van kopertape. Slakken hebben een hekel aan koper, waardoor ze het materiaal massaal vermijden. Een strook kopertape om een bloempot voorkomt dat slakken omhoog kruipen. Zo leid je de slak gemakkelijk weg bij een specifieke plant of groente.

Bloempot waar kopertape op werd aangebracht om de toegang van slakken te vermijden.

Slakken vinden het niet fijn om over droge, ruwe materialen te bewegen. Materialen zoals koffiedik, cacaobonen en schelpenzand zorgen ervoor dat ze uitdrogen, wat het kruipen moeilijk maakt. Daarom maken ze snel rechtsomkeert zodra ze met zulke materialen in aanraking komen. Planten worden dus nog beter beschermd door een kleine laagje op de aarde rond elke plant te strooien.

Schakel hulptroepen in

Ook de natuurlijke vijand speelt een handige rol in de bestrijding van slakken. Dieren die van nature slakken eten zijn egels, vogels, kikkers en padden. Door deze dieren in de tuin aan te trekken, is het mogelijk om de slakkenoverlast op een milieuvriendelijke manier te verminderen en de biodiversiteit van de tuin te verhogen!

Waar egels, padden en kikkers graag voor de smakelijke naaktslak gaan, houden vogels zich liever bezig met de huisjesslakken. Met behulp van vogelhuisjes, voederbakjes en vogelbaden worden vogels een trouwe gast in de tuin en zullen ze de overlast van slakken beperken. Egels schuilen het liefst ergens onder. Voorzie een kleine schuilplaats dat als egelhuisje kan dienen, bedekt met takken en bladeren, heel aantrekkelijk voor egels. Handig, want ook slakken verstoppen zich graag onder de bladeren.

Kikkers en padden zijn al gelukkig met een (kleine) vijver. Heb je een vijver, zorg er dan voor dat ze gemakkelijk uit het water kunnen komen. Dit kan door een glooiende helling in de vijver te maken. Ook is het goed om te weten dat kikkers in de vijver overwinteren, maar padden juist een schuilplekje zoeken tussen bladeren, hout of stenen zoeken.

Extra tips om de slakken te bestrijden:

Succes!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *