In onze gezellige stek bieden we je tal van mogelijkheden in het kiezen van jouw nieuwe groene huisgenoot. Niets leuker dan met je nieuwe groene vriend naar huis te gaan en deze een geweldig plekje te bieden. Niets frustrerender als al jouw inspanningen leiden tot weinig succes. Veel van deze frustraties kunnen we vermijden door je wat de weg te leiden met enkele tips in het kiezen van jouw nieuwe metgezel.
Aan mooie planten in onze stek, geen gebrek, al zeggen we het graag zelf. Ook voor jou hebben we zeker de juiste plant om jouw stek verder aan te kleden. Laat ons even in kaart brengen waar je jouw nieuwe plant een plekje zou willen geven. Dit om er zeker van te zijn dat deze ook op z’n nieuwe plek gelukkig kan blijven. Zo zijn er enkele basisregels die in grote mate gaan bepalen welke plant voor jou de ideale match is.
Een eerste belangrijke indicator in het kiezen van jouw perfecte plant, is de hoeveelheid licht die er te vinden is in jouw huis, én meer specifiek op de plaats waar je de plant wenst neer te zetten. Zo is er veel verschil in hoe planten genieten van de hoeveelheid licht en de manier waarop ze hiermee in contact komen. Ga dus even na in hoeverre jouw favoriet veel of weinig zon nodig heeft en stem dit even af op jouw situatie. Hou er rekening mee dat sommige planten liever in de schaduw staan en dat sommige eerder genieten van indirect zonlicht. Een zeer belangrijke factor die in grote mate gaat bepalen of jouw plant mooi kan groeien.
- Planten die genieten van direct zonlicht: cactus, vetplant, bananenplant
- Planten die genieten van indirect zonlicht: Begonia, Dracaena
- Planten die genieten van de schaduw: Varen, Calathea, Monstera
Naast licht speelt ook water een belangrijke rol in de levensloop van je plant. Niet elke plant is gewonnen bij een grote hoeveelheid water en houdt wel van een beetje droogte. Ben je dus niet zo een stipte verzorger van je groene vrienden en vergeet je al wel eens water te geven, ga dan eerder voor de meer stevige planten en laat de fragiele vrienden eerder wat aan de kant staan. Hebben ze veel verschillende stengels, veel kleur en fragiel blad, dan zijn ze over het algemeen fan van hun portie water op tijd en stond. Weet wel dat er meer planten ontevreden worden van een te véél aan water en niet van te weinig. Hou je potgrond dus zeker niet overdreven nat heel de tijd, want ook daar worden de meeste planten niet gelukkig van.
- Planten in noodzaak aan veel water: Musa (bananenplant), Caladium, Dieffenbachia
- Planten die al eens tegen wat droogte kunnen: Zamioculcas, Vetplanten, Sansevieria, Yucca
Ook temperatuur speelt een grote rol bij de groei van planten. Normaal zijn temperatuurswisselingen in-huis niet van dusdanig verschil dat dit een grote invloed uitoefent op je plant. Ben je echter van plan de plant te plaatsen op kantoor, magazijn, veranda, … dien je daar wel rekening mee te houden. Hier kan je een beetje dezelfde regels hanteren als bij de noodzaak aan licht. Planten die graag veel zon hebben, zijn niet zo een fan van hele koude temperaturen en vice versa. Planten die niet houden van te veel koude, kan je in deze tijd van het jaar ook tijdelijk ergens anders zetten. Zo hoef je niet steeds een andere plant te kiezen in functie van de locatie waar je deze plaatst.
Over het algemeen zijn planten geen fan van te grote koude. Hou hier ook rekening mee als je de plant zou vervoeren in de winter. Laat deze niet achter in de wagen voor je naar een feestje trekt, tegen dat je de plant zou cadeau geven heeft deze vaak al een tik gekregen van de koude, waardoor deze nadien niet meer helemaal tot zijn recht zal komen.
- Licht (indirect / volle zon / schaduw)
- Huisdieren & kleine kinderen in huis
- Temperatuur
- Water
Heb je thuis kleine kinderen rondlopen of huisdieren die graag al eens aan je planten zitten, hou daar dan ook rekening mee in jouw keuze. Er zijn namelijk heel wat planten die giftig zijn, waarbij dit niet de ideale combinatie is. Is de plek toegankelijk voor de kinderen of huisdieren, zorg er dan voor dat je kiest voor een veilige soort. Weet dat het in de meeste gevallen niet gaat om het aanraken van de plant, maar eerder opeten ervan 😉
Indien je de plant eerder in de hoogte kan zetten, waar ze buiten bereik staan, hoef je hier geen aandacht aan te schenken.
- Veilige soorten voor dier & mens: Graslelie, Kentiapalm, Spathiphyllum, Calatahea, Beaucarnea
- Giftige planten: Montera, dieffenbachia, Aloë Vera, Philodendron
Daarnaast hebben we, los van alle voorgenoemde kenmerken, nog een laatste belangrijk element. Hier hadden we misschien wel moeten mee starten, maar zetten het met plezier aan het einde: “Heb je zelf groene vingers?”. Indien je graag een plant wenst waar je niet al te veel moet naar omzien kies dan voor een robuuste vriend. Planten die er fragiel uitzien, met een dunne stam, gevoelige bladeren en veel uitlopers zijn over het algemeen kwetsbaarder dan hun robuuste tegenhangers. Indien je kiest voor een stevige stam met sterke bladeren, kan je over het algemeen stellen dat ze al eens meer tegen een stootje kunnen. Zo heb je eveneens het plezier van een gezonde plant die ook bij jou graag groeit.
- Enkele beginnersplanten: Sansevieria, Zamioculcas, Spathiphyllum, Epipremnum, Philodendron
- Planten te vermijden voor de beginners onder ons: Caladium, Dieffenbachia, Asparagus, Croton
Hou deze kleine checklist dus even in gedachten bij het uitkiezen van jouw nieuwe plant. Twijfel je over je keuze of ga je graag die groene uitdaging aan met een plant die al eens wat meer liefde nodig heeft, vraag ons gerust in de winkel om wat bijkomende tips. We helpen je hier graag in verder!